piątek, 19 września 2014

Zupa warzywna z pulpecikami nadziewanymi mozzarellą

Delikatna w smaku

















Składniki

  • 2 duże marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • biała część pora
  • grzyb suszony
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka ziół prowansalskich
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 łyżki drobnego makaronu ( u mnie zacierka babuni)
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól ,pieprz
  • Pulpety:
  • filet indyka (ok. 500 g)
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • mozzarella (małe kulki)
  • bułka tarta
  • sól ,pieprz ,mąka ,mielona czerwona papryka

    Przygotowanie


    Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Razem z pokrojonym w piórka porem ,podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek. Zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były zanurzone) ,dodajemy zioła prowansalskie ,sól ,pieprz ,suszony grzyb ,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw.

  •  Pod koniec dodajemy makaron i sparzone ,obrane i pokrojone (bez pestek) ,pomidory.

  •  Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą.


  •  Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy i na każdy z nich wykładamy jedną ,osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem ser i obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną słodkiej papryki

  •  Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,na rumiano.

  •  Po czym dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze jakieś 5 min. Zestawiamy z ognia i dodajemy posiekany koperek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz