poniedziałek, 5 stycznia 2015

Surówka z czerwonej kapusty (do słoików)

Smaczna surówka w sam raz nada się jako dodatek do obiadu.


















Składniki

  • 2,5 kg czerwonej kapusty
  • 700 g jabłek
  • 4 duże cebule
  • Zalewa:
  • 200 ml octu
  • 300 ml wody
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • kilka liści laurowych
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego

    Przygotowanie

    Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy. Ze składników przygotowujemy zalewę. Gdy zacznie się gotować ,dodajemy poszatkowaną kapustę i cebulę. Zmniejszamy płomień i gotujemy 30 min. Obrane i starte na dużych oczkach jabłka dodajemy do całości i gotujemy jeszcze kilka minut. Tak przygotowaną surówkę przekładamy do słoików , pasteryzujemy we wrzątku 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz