poniedziałek, 23 marca 2015

Biszkopt z szarą renetą

Może niezbyt wymyślne ,ale bardzo smaczne połączenie biszkoptu ,jabłek i bitej śmietany. Nam bardzo smakuje taka wersja ciasta. Przepis na okrągłą tortownicę 18 cm.













Składniki

Ciasto:
1 jajko
25 g mąki tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
500-600 g szarej renety
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
galaretka cytrynowa

Masa śmietanowa:
200 ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru

Przygotowanie

 
Ciasto:

Białko oddzielamy od żółtka ,ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtko oraz cukier (po łyżeczce). Produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce ,dodajemy partiami do jajka. Dno tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia ,przelewamy masę i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Tortownicę wyjmujemy i rzucamy o podłogę (z wysokości 30-40 cm) ,po czym wkładamy do piekarnika ,otwieramy drzwiczki i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy 20-25 min na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) z dodatkiem cukru i cynamonu. Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie ze sobą łączymy.

W tortownicy układamy jedną część ciasta ,następnie wylewamy masę jabłkową ,dokładnie rozprowadzamy ,przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki.

Bita śmietana:

Śmietankę wlewamy do miski ,dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Rozprowadzamy jako ostatnią masę na cieście. Wstawiamy do lodówki min na jedną godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz