niedziela, 22 marca 2015

Roladki z białej kiełbasy

Myśleliście już o obiedzie w Wielkanoc? Oto nasza propozycja na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Troszkę inne wykorzystanie lubianej przez większość ,białej kiełbasy. Nadzienie pieczarkowo-porowe otulone żółtym serem.










Składniki

600 g białej kiełbasy
jajko
bułka tarta (około 3/4 szklanki)
łyżka majeranku
150 g żółtego sera
200 g pieczarek
por (biała część)
łyżka masła
sól ziołowa
pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Sos:
duża cebula
łyżka masła
łyżka mąki
600 ml bulionu wołowego
liść laurowy
ziele angielskie (5-6 sztuk)

Przygotowanie

 
Kiełbasę obieramy i razem z jajkiem ,majerankiem i bułką tartą wyrabiamy na jednolitą masę.
Dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy.
Ser ścieramy na dużych oczkach.
Pieczarki czyścimy ,również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekanym porem podsmażamy na maśle. Do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem.
Na każdą porcję rozwałkowanej masy wysypujemy ser ,następnie farsz z pieczarek.
Roladki zawijamy ,obtaczamy w bułce tartej ,obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
W rondelku szklimy cebulę na maśle ,oprószamy mąką (chwilę podsmażamy) i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wkładamy roladki do sosu i dusimy na wolnym ogniu 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz