środa, 29 kwietnia 2015

Żeberka wieprzowe w winnym sosie

Żeberka wieprzowe to doskonałe mięso , smakuje w różnych wcieleniach. Ja proponuje w sosie winny.














Składniki

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 3 młode marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki mąki
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • butelka winna Chianti
  • 1 l bulionu warzywnego
  • kilka gałązek natki pietruszki, tymianku, rozmarynu, oregano
  • 2 liście laurowe
  • 1 główka czosnku

    Przygotowanie

      Żeberka podzieliłem po umyciu i osuszeniu na kawałki z dwoma kostkami.
    Oprószyłem solą i pieprzem, obsmażyłem na rumiano na oleju. Przełożyłem na ogrzany talerz, przykryłem folią. Na tłuszczu, który powstał ze smażenia wrzuciłem cebulę pokrojoną w piórka, grubo startą marchewkę i seler naciowy pokrojony w plasterki.
    Podsmażyłem, mieszając, aż cebula zbrązowiała. Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat pomidorowy, mieszając smażyłem ok. 5 minut. Następnie zalałem winem. Gdy sos zawrzał włożyłem żeberka, gotowałem do czasu, aż sos zredukował się o połowę. Następnie dolałem bulion, dodałem wszystkie zioła , listki laurowe. Wymieszałem. Brytfankę włożyłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Na mięsie położyłem przekrojoną na pół główkę czosnku ( w łupinie ). Zapiekałem ok. 2 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz