Składniki
Ciasto:200 g mąki
1 żółtko
125 g masła
2 łyżki mleka
Masa:
3 jajka
1/2 szkl cukru
200 g śmietanki 30%
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3 duże jabłka
folia spożywcza
folia aluminiowa
500 g fasoli
Przygotowanie
Mąkę wsypujemy do miski ,siekamy z zimnym masłem i żółtkiem.
Ręką zagniatamy na gładką masę dodając odrobinę zimnego mleka. Ciasto cienko
rozwałkowujemy (najlepiej na folii ,będzie nam łatwiej przełożyć do formy)
,przekładamy do formy ,nakłuwamy widelcem ,przykrywamy folią aluminiową
,wysypujemy na nią fasolę i zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C. Podpieczone ciasto
wyciągamy.
Podczas zapiekania ciasta jabłka obieramy ,przekrawamy na
pół ,wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 2 mm plasterki. Tak pokrojone
owoce przekładamy na ciasto ,układamy je na tzw zakładkę.
Śmietankę ,jajka ,mąkę ,cukier i cynamon miksujemy i
wylewamy na jabłka. Tarte pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Następnie wyciągamy z
piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia (by masa budyniowa się związała).
Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuń