czwartek, 16 lipca 2015

Wieprzowina duszona w kapuście

Danie kuchni góralskiej...pyszne i aromatyczne.















 

Składniki

1 kg karkówki wieprzowej
1 kg białej kapusty
2 szalotki
5 łyżek masła
1 kopiasta łyżka mąki
ocet
szczypiorek
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Kapustę grubo siekamy. Mięso kroimy na 2 cm plastry, podsmażamy z obu stron na maśle. Szalotki kroimy w kostkę, wrzucamy na masło ze smażenia mięsa, szklimy i razem z mięsem dodajemy do kapusty. Wlewamy 250 ml wody, gotujmy pod przykryciem do miękkości kapusty. Na maśle ze smażenia zrumieniamy mąkę, rozprowadzamy odrobiną wywaru z duszenia kapusty, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i octem. Zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekany szczypior, mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz